Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Doe ik mijn baby op de buik slapen of niet ?

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Op de buik slapen… een gewoonte

Een baby zal doorgaans uit zichzelf op de buik gaan slapen.  Het is een typische houding van een pasgeborene om met de poep in de lucht en het hoofdje op het kussen te slapen.  Dat dit een schattig zicht is, is één ding, maar zonder gevaren is dergelijke houding niet.

Aangezien een baby het grootste deel van de tijd al slapende doorbrengt, is een juiste houding tijdens de slaap aannemen van groot belang.  Op de zij slapen, is ook niet zo ideaal; omdat een baby dan gemakkelijk vanzelf op zijn buik kan gaan draaien.  Met een babyslaapzak is dit iets moeilijker.


Waarom slaapt een baby best niet op de buik ?

Er zijn twee redenen waarom je je baby best niet op zijn buik laat slapen.  Ten eerste is de kans op wiegendood merkelijk groter bij kinderen die op hun buik slapen dan bij andere kinderen.  Ten tweede is de houding die het kind aanneemt als het op zijn buik slaapt niet zo ideaal voor de groei.  Niet zelden ontstaat er een scheefgroei van het hoofdje omdat de baby een voorkeur heeft langs welke kant hij op zijn/haar hoofdje ligt. 


Mag een baby dan nooit op zijn buik slapen ?

Van zodra je merkt dat je baby zichzelf gemakkelijk van buik naar rug en omgekeerd kan draaien, dan kan je hem/haar zelf laten kiezen in welke houding er geslapen wordt.  Meestal kan een baby deze techniek vanaf een maand of vijf.  Eens de baby zich zelf vlot kan draaien en hij kiest er voor om op de buik te slapen; heeft het niet veel zin om het kind telkens te draaien; aangezien de baby zich toch uit zichzelf opnieuw in de voorkeurshouding zal draaien.

Wat wel aangeraden wordt, is om onder toezicht je baby af en toe op het buikje te leggen.  Op die manier kunnen de motoriek en de nekspieren zich goed ontwikkelen.  Denk er wel aan dat je de baby op het moment dat hij/zij op de buik ligt, in de gaten kan blijven houden. 


En wat als je baby niet anders dan op de buik wilt slapen ?

Sommige kinderen komen echt niet tot een slaap als zij niet op de buik slapen.  Leg je ze op de rug, dan gaan ze aan het huilen of worden ze vaak wakker.  Van zodra je hen op de buik legt, worden ze een stuk rustiger en vallen ze in slaap.  Het is begrijpelijk dat ouders na vele maanden van ’s nachts wakker worden ervoor zullen kiezen om het kind op de buik te laten slapen om zo een rustige nacht te hebben.  Een apparaat dat alarmeert als het kind een poosje niet ademt, kan in dat geval een oplossing bieden om als ouder met een gerust geweten de slaap aan te vatten. 

 

Mijn baby slaapt alleen als hij op zijn buik kan slapen!

Toch zijn er baby’s die geen rust vinden voor ze op hun buik in slaap vallen. Hoe dikwijls je ze opnieuw op hun rugje legt, telkens opnieuw zul je je buikslaper terugvinden.

Ze huilen altijd opnieuw, maar leg je ze op hun buikje, vallen ze steevast in slaap!

Het is nu aan jou of je hierin meegaat met je baby of er tegenin gaat. Soms krijgt de vermoeidheid de overhand en geef je toe aan de buikslaper. En inderdaad, dit kan in sommige gevallen de “doorslaapremedie” bij uitstek zijn.

 

Andere artikelen
Top van de pagina