Vragen, twijfels en antwoorden over het doorslapen bij baby’s
Een woordje uitleg over het doorslapen bij baby’s
Bij de geboorte van een baby zijn de ouders doorgaans in de wolken; maar ook duiken er dadelijk een reeks vragen op zoals omtrent het doorslapen bijvoorbeeld. Zeker bij een eerste kindje zullen ouders vaak geconfronteerd worden met allerlei vragen. Niet zelden gaan die vragen over het slaappatroon van de baby en over wanneer de dag (of liever de nacht) er gaat komen dat de baby doorslaapt.
Ouders zullen het niet graag horen, maar je kan daar geen eenduidig antwoord op geven omdat dit van kind tot kind sterk verschillend is. Sommige kinderen slapen al na enkele weken helemaal door, andere kinderen doen er soms maanden over om het ritme van dag en nacht eigen te maken. Je moet er blijven van uitgaan dat een pasgeboren kind het verschil tussen dag en nacht niet kent, waardoor het niet zelden gebeurt dat ouders hun ritme enigszins moeten aanpassen aan het ritme van het kind. Eén troost: ooit komt het moment dat het kind het slaappatroon aanneemt van wakker zijn overdag en slapen ’s nachts.
Zijn er trucjes om de baby te leren doorslapen ?
Mocht er een vast middel bestaan om de baby het juiste ritme van dag en nacht aan te leren en zo te leren doorslapen; dan zou deze informatie overbodig zijn. Iedereen zou dit middel namelijk wel kennen. Dus met andere woorden: je kan niet één bepaald middeltje gebruiken om je baby aan te leren hoe het kind moet doorslapen.
Er zijn echter wel enkele mogelijkheden die het leren doorslapen kunnen bespoedigen. Een zeer grote vereiste is dat je een band met je kind opbouwt waarbij je tracht in te leven in het ritme van je kind. De baby dwingen om te eten op het moment waarop jij vindt dat het moet eten, is zinloos. Hetzelfde geldt voor slapen. Je aanpassen aan de baby zijn ritme is uiteraard niet eenvoudig en vraagt een ernstige inspanning. Die vrij zware inspanning zal echter beloond worden aangezien je de baby vlugger zal leren om door te slapen.
Wat ook zinvol is, is om de baby overdag zo actief mogelijk te houden. Dit kan je doen door overdag veel met het kind te spelen; op die manier zal het ’s avonds vlugger moe zijn en beter slapen. Hierbij moet je er wel op letten dat het kindje niet te moe wordt. Als je merkt dat het kind tekenen van vermoeidheid vertoont, dan heeft het geen zin om het wakker te houden.
Leert een baby beter doorslapen in zijn eigen bedje ?
Heel wat ouders vinden het uiteraard knus dat het kindje bij hen slaapt, maar of dit zinvol is om het doorslapen te bevorderen is niet zeker.
Zorg er in ieder geval voor dat, als het kind bij de ouders slaapt, het kind uit de buurt is van kussens en dekens; en zorg er uiteraard voor dat je zelf niet bovenop het kind gaat liggen.