Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Kan reflux de oorzaak zijn van een huilbaby?

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Reflux is een veelvoorkomend verschijnsel bij kleine baby’s. Dit kan wel eens de oorzaak zijn voor een huilbaby. De reflux zelf, kan met de nodige medicatie, verholpen worden.

Een huilbaby met reflex geeft zijn maaginhoud terug in zijn slokdarm. Je kan reflux bij je kindje ook doen ontstaan door te druk met hem om te gaan na de voeding.
De reflux gaat meestal weg op het moment dat je kleintje begint te stappen. De reflux zelf heeft geen enkele invloed op de eetlust en de gewichtscurve van je baby.

Andere oorzaken voor een huilbaby kunnen eventueel een voedselallergie zijn of een vernauwing in de slokdarm.

 

De verschillende vormen van reflux bij een huilbaby.

Er zijn verschillende vormen van reflux, waardoor je ook een huilbaby kan krijgen:

• Gewone reflux of ongecompliceerde reflux: je baby gaat regelmatig spugen wanneer de maaginhoud naar boven komt. Het is de meest voorkomende reflux. Als je baby verder geen last heeft en goed groeit, dan is een behandeling niet echt nodig.

• De verborgen reflux of gecompliceerde reflux:  hier komt de maaginhoud ook naar omhoog, maar je kleintje gaat hem niet altijd uitspugen. Het komt tot in zijn keeltje en zakt dan weer terug naar beneden. Zo herkauwen ze soms hun voeding.

De gecompliceerde reflux irriteert ook de slokdarm wat pijn veroorzaakt bij je baby waardoor hij vaak gaat huilen, snel geïrriteerd gaat zijn en slecht gaat slapen. Hij kan ook bloed spugen en slikklachten krijgen. Het gevolg kan een groeiachterstand zijn of gewichtsverlies. Deze soort reflux moet wel worden behandeld met medicatie.

• Atypische reflux: naast de refluxklachten heeft je baby ook nog andere medische klachten. De maaginhoud bij een atypische reflux komt in de luchtwegen terecht waardoor je huilbaby problemen kan krijgen met de ademhaling, bronchitis, astma, keelontstekingen en apneu (het plotseling tijdelijk wegvallen van de ademhaling). Deze vorm komt niet zo vaak voor bij huilbaby’s.

 

Wat zijn de symptomen van een huilbaby met reflux?

Je mag gerust rekenen dat iets meer dan de helft van de pasgeborenen last heeft van reflux in een bepaalde mate.

Bij huilbaby’s zou de oorzaak hiervoor moeten worden gezocht bij de bevalling (75%).
Reflex bij huilbaby’s vind je ook overwegend bij vroeggeboortes.

De symptomen zelf:
• Huilen
• Gulzig eten
• Regelmatig de tong uitsteken
• Voornamelijk een voorkeurshouding hebben
• Niet graag knuffelen
• Vaak verkoudheid

Wanneer de reflux niet wordt behandeld, dan zal deze na ongeveer een jaar verdwijnen, door het feit dat de spieren steviger worden.

 

Wat zijn de behandelingen bij een huilbaby met reflux?

De reflux bij een huilbaby zal worden verholpen door middel van een dieet. De melk in de fles wordt verdikt en je moet zeker oppassen met fruitsappen en granen want deze kunnen de reflux verergeren.
Je mag de baby ook niet teveel klinken tijdens het voeden en vooral letten op het debiet van de fopspeen (niet te snel of te traag). Na de voeding, hou je best je baby nog even recht in je armen.

Medicatie kan aangeraden zijn om de spieren te verstevigen van de slokdarm en de maag. Je kan ook een preventiemiddel geven (medicatie) zodat het slijmvlies beschermd is.

Ook osteopathie bewijst zeker zijn nut bij een huilbaby met reflux.