Nachtelijke huilbuien bij baby’s.
Het ’s nachts huilen van je baby is één van de voornaamste bezorgdheden als ouder, zeker wanneer dit dagelijks voorkomt.
Het nachtelijk huilen van je baby betekent dat ze iets nodig hebben of dat ze worden gehinderd door iets. Je baby kan hongerig zijn, pijn hebben, aandacht willen.
Zeker de eerste weken, moet je als ouders er niet aan denken om door te slapen, vooral omdat je kindje nog zijn voedingen nodig heeft.
Belangrijk is wel om van in het begin een goede gewoonte aan te nemen wat een gunstige invloed zal hebben op je baby en hij sneller zal inslapen. Hierdoor krijg je dan ook de broodnodige nachtrust.
Hebben de nachtelijke huilbuien een soort patroon bij je baby?
Wanneer je baby nog in de baarmoeder verblijft, dan is zijn grootste bezigheid slapen. Ook als pasgeborene zal je baby overwegend slapen.
Het is pas later dat je kindje een eigen slaapritme gaat krijgen waardoor hij overdag meer wakker zal zijn en ’s nachts meer en dieper zal slapen.
Rond zijn vijf maanden, slaapt een baby gemiddeld acht tot tien uur ’s nachts en doet hij nog twee tot drie dutjes van in totoaal een vier tot vijf uren.
Hoe ouder je baby wordt, hoe minder de tussendoorse dutjes gaan gebeuren.
Rond zijn negen à tien maanden gaat je baby beginnen dromen en kan dit voor onrustige nachten zorgen.
Ook als je baby veel te verwerken heeft, zoals veel lawaai, onrust, leren kruipen,etc., zal hij veel minder goed slapen of zelfs moeilijker in slaap vallen. Het gevolg hiervan zijn de huilbuien ’s nachts.
Is honger de meest voorkomende reden van nachtelijke huilbuien bij een baby?
Je baby kan inderdaad ’s nachts dikwijls huilbuien hebben omdat hij honger heeft. Je kleintje beschikt nog niet over voldoende reserves om de hele nacht door te komen en hij zal dus geregeld ook ’s nachts om eten vragen. Acht uren slapen zonder een tussentijdse voeding is dus zeker niet mogelijk voor een babytje.
Geef je baby vlak voor het slapen gaan, nog een voeding. Je kan dit doen terwijl hij al in zijn bedje ligt. Hij zal snel door hebben dat hij ook tijdens zijn slaap kan drinken en bij de volgende nachtelijke voeding zal hij vlot drinken zonder wakker te worden. Hij zal zelf zijn hoofdje afwenden wanneer hij voldoende heeft gedronken. Als ouder kan je op deze manier tot de vroege ochtend doorslapen en heb je geen last meer van de nachtelijke huilbuien van je baby.
Structuur en regelmaat als hulpmiddel bij het bestrijden van nachtelijke huilbuien bij je baby.
Structuur en regelmaat zijn heel belangrijk om de nachtelijke huilbuien van je kleine spruit tegen te gaan. Altijd dezelfde handelingen brengt structuur, slapen, voeden, knuffelen, alleen zijn in de box, slapen. Probeer ook altijd je kindje te voeden nadat hij wakker is gekomen.
Het is ook altijd aangeraden om zelf een dutje te doen wanneer je kind slaapt.
Geef ook je partner de kans om ’s nachts eens de voeding te geven, kolf dus wat melk af.
De laatste voeding geef je je baby liefst in een verduisterde en rustige kamer. Wanneer je baby tevreden is, een goed gevuld buikje heeft en een schone luier om heeft, leg hem dan in zijn bedje. Laat eventueel een muziekmobieltje spelen.
Tijdens de nachtelijke voeding, is het aangeraden om zeker niet met je baby te spelen om de kans op huilbuien te vermijden.