Hoe pak ik slecht slapen aan bij een baby ?
Wanneer spreek je van slecht slapen bij een baby
Slecht slapen is het laatste wat je als kersverse ouder wilt meemaken. Maandenlang heb je naar je baby uitgekeken, en als het kindje daar dan eindelijk is dan word je geconfronteerd met slapeloze nachten. Toch moet je de dag erna opnieuw paraat staan. Dit is dus een serieus vermoeiende opdracht voor jonge ouders. Niet abnormaal dus dat jonge ouders het vaak hebben over het al dan niet slecht slapen bij kinderen. Heel vaak is één van de eerste vragen van het bezoek ook: slaapt het kindje goed ?
Voor ieder kind is het slapen anders. Er zijn kinderen die al na amper enkele dagen de hele nacht doorslapen en er zijn kinderen die soms na drie jaar nog niet volledig doorslapen. Beide situaties zijn echter uitzonderingen. Als ouder sta je tegenover het slaappatroon van je kindje vrij machteloos; omdat dit voor ieder kind anders is. Je kan er dus met andere woorden niet veel meer aan doen dan je er bij neerleggen.
De oorzaken van slecht slapen bij baby’s
Slapen kan je maar behoorlijk doen als je kalm en rustig bent. Ook voor baby’s is dit zo. En net zoals bij volwassenen, is de ene baby rustiger dan de andere.
Heb je een baby die zeer beweeglijk is en heel veel aan het spelen is, dan kan je er bijna zeker van zijn dat die moeilijk in slaap zal geraken. Daarom is het sterk aan te raden om een uurtje voor het slapen rustige activiteiten te doen met de baby. Net voor het slapengaan eerst nog eens door verschillende mensen opgetild worden; drukke spelletjes doen of het kind kost wat kost eens doen lachen zijn een garantie voor een slechte slaap.
Een warm badje, een massage met babyolie en nog een flesje daarentegen maken het kind rustig. Hou je dit patroon dagelijks vol, dan zal de baby al vlug de link leggen tussen het badje enerzijds en het slapen anderzijds. Dit kan bijdragen tot een betere slaap en een gemakkelijker in slaap geraken.
Huilt de baby toch op het moment dat je hem/haar in het bedje legt, dan kan je proberen met nog eventjes te blijven en eventueel een verhaaltje te vertellen waarna je zachtjes naar buiten gaat. Huilt de baby opnieuw, ga er dan niet direct bij maar wacht enkele minuutjes; spreek er een paar zachte troostende woordjes tegen, ga opnieuw buiten en wacht nu iets langer alvorens je terugkeert. Dit vraagt uiteraard behoorlijk wat energie, maar het zal beloond worden in de nachtrust die je daarop te wachten staat.
Uiteraard moet je er zeker van zijn dat je baby in goede gezondheid verkeert. Als er tandjes doorkomen, of het kindje heeft last van één of andere allergie of voelt zich ziekjes, dan is het logisch dat het weent. In dat geval ga je natuurlijk best op bezoek bij een arts.