Omgaan met slaapproblemen bij baby’s
Wat zijn de oorzaken van slaapproblemen bij baby’s ?
Voor de leeftijd van vijf maanden spreekt men nog niet over slaapproblemen bij baby’s. Vanaf die leeftijd is het de bedoeling dat de baby ’s nachts niet meer om nachtvoeding vraagt. Dit gebeurt echter niet bij alle kinderen. Sommige kindjes blijven ’s nachts wakker worden en kunnen niet opnieuw inslapen zonder eerst gegeten te hebben.
Als de baby dan wakker wordt, is het niet omwille van de honger. Het gaat eerder om een gewoonte waarbij de baby voedsel combineert met slapen. De baby gaat er van uit dat geen voedsel gelijk staat met niet slapen. Dit idee moet je bij de baby proberen te doorbreken, anders zal die er blijven van uitgaan dat beide handelingen (eten en slapen) aan elkaar moeten gelinkt worden.
Wat ook een reden kan zijn voor slaapproblemen, is dat je de baby in je armen in slaap laat vallen. Naast het vertederende effect hiervan, biedt dit niet veel voordelen. Het probleem is namelijk dat de baby op het moment dat hij wakker wordt zich verlaten zal voelen.
Als een mama rookt terwijl zij borstvoeding geeft; ofwel veel koffie en/of alcohol drinkt, dan kan dit ook voor slaapproblemen zorgen bij de baby. Daarom is het aan te raden om tijdens de periode van borstvoeding best niet te roken en matig te zijn in het gebruik van koffie of alcohol.
Soms zijn baby’s zodanig moe dat ze niet meer in slaap geraken. Als er heel veel bezoek komt, dan kunnen zij soms zodanig over hun toeren zijn dat ze niet meer in slaap geraken. Soms hebben ouders ook een schuldgevoel als ze hun baby in hun bedje leggen; waardoor ze het kindje zo lang mogelijk proberen wakker te houden. Je zal echter vlug merken dat je kind veel aangenamer en veel meer uitgerust is als je het tijdig in zijn bedje steekt.
Verder moet je niet bij het minste zuchtje van je kindje naar zijn bedje gaan lopen. Baby’s maken soms geluidjes in hun slaap. Als je dan bij ieder geluidje gaat kijken; dan zal de slaap ook gestoord worden. Ten slotte kunnen spanningen in het gezin er eveneens voor zorgen dat een baby moeilijker of minder slaapt. Hoe klein ook, een kind voelt het aan als er iets niet pluis is. Hierdoor zal het kind meer moe geraken, de ouders hebben minder nachtrust en zijn hierdoor meer prikkelbaar waardoor de spanningen nog meer toenemen.
Tips om slaapproblemen bij baby’s te voorkomen
Met een aantal eenvoudige tips kan je er voor zorgen dat je baby minder kans loopt op slaapproblemen.
1. Laat de baby slapen in een eigen kamer zonder veel lawaai en zonder drukte (veel mensen die voorbijgaan, muren met vele felle kleuren,…)
2. Vermijd spanningen in het gezin; baby’s hebben dit door.
3. Vermijd om je boos te maken op je baby, maar probeer het slaapritme van je kindje te volgen.