Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Slapeloosheid bij kinderen: een probleemsituatie

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Als kinderen geconfronteerd worden met slapeloosheid, dan zit je met een probleem.  Een kind dat onvoldoende slaapt, zal (net zoals een volwassene trouwens) vervelend worden, vlug boos zijn en minder goed kunnen functioneren overdag.


Hoe herken je slapeloosheid bij kinderen ?

Een kind dat last heeft van slapeloosheid is overdag slaperig.  Verdere symptomen zijn: prikkelbaarheid, hyperactiviteit, zich neerslachtig voelen, agressief gedrag, leerproblemen.  Voor kinderen is slapeloosheid dus wel degelijk een ernstig probleem.


Waar komt die slapeloosheid bij kinderen vandaan ?

De voornaamste oorzaak van slapeloosheid bij kinderen is het te laat gaan slapen.  Een kind van de lagere school heeft ongeveer een tiental uren slaap nodig om voldoende uitgerust te zijn.  Dus tijdig in bed kruipen is voor een kind echt wel noodzakelijk.

Net voor het kind gaat slapen, laat je het best niet met videospelletjes spelen of naar televisie naar drukke programma’s kijken.  Hierdoor zal het inslapen behoorlijk moeilijker verlopen. 
Verder kan slapeloosheid bij kinderen ook veroorzaakt worden door bijwerkingen van bepaalde medicijnen.  Ook hebben kinderen met astma, eczeem, een ontwikkelingsstoornis zoals autisme meer kans op slaapproblemen dan andere kinderen. 


Tips om kinderen met slapeloosheid te helpen

Alvorens je kinderen met slapeloosheid kan helpen, moet je eerst weten waar die slapeloosheid vandaan komt.  Ligt je kind ’s nachts wakker omdat je weet dat er bijvoorbeeld familiale problemen zijn; dan moet daar de oorzaak gezocht worden. 

Zorg er ook voor dat het kind alleen zijn bed gebruikt om in te slapen.  Huiswerk in bed maken, naar televisie kijken van uit bed is niet bevorderend om in datzelfde bed dan goed te slapen. 

Respecteer ook het tijdstip waarop het kind gaat slapen.  Uiteraard zal zowat ieder kind proberen om trucjes boven te halen om het tijdstip uit te stellen, maar geef hier niet aan toe.  Een vast slaappatroon is zeer belangrijk.  Wat bij een vast slaappatroon zeker past, is het uurtje (of halfuurtje) rust alvorens men gaat slapen.  Hierdoor zullen de kinderen vanzelf rustiger worden wat het inslapen zal gemakkelijker maken.

Zorg er voor dat het kind kan slapen in een kamer waar het rustig is.  Als de slaapkamer net boven de woonkamer ligt waar de televisie nog luid staat te spelen, dan mag je niet verwachten dat je kind in slaap zal geraken.  Ook een goede verluchting is belangrijk om goed te kunnen slapen.  Slapen in een frisse kamer gaat doorgaans beter dan slapen in een verwarmde kamer.  Ook moet men er op letten dat de kamer voldoende verduisterd kan worden. 

Blijft het slaapprobleem ondanks alle middeltjes aanhouden, dan doe je er goed aan om een arts te raadplegen.

 

Andere artikelen
Top van de pagina