Waarom blijft onze baby steeds wakker worden ?
Doorslapen en wakker worden… een inleiding
Als een baby vele nachten na elkaar blijft wakker worden, dan kan de droomwolk waarop je als ouder zit omdat je een baby hebt al vlug een donderwolk worden. Dit is ook niet te verwonderen en je hoeft je als ouder hier niet schuldig bij voelen. Uiteindelijk vraagt het voortdurend wakker worden ’s nachts en het normaal functioneren overdag heel wat energie van een kersverse ouder.
Het kindje moet na de geboorte leren wat het ritme van dag en nacht is en dat is voor zo’n baby echt niet eenvoudig. Regelmatig wordt het kindje wakker en begint het te huilen omdat het honger heeft, het wilt getroost worden of er is iets wat hij/zij niet graag heeft. Wie geluk heeft, kan al na enkele dagen of weken genieten van een baby die doorslaapt. Maar dit zijn echt uitzonderingen. Gemiddeld duurt het tot zo’n zes maanden vooraleer een baby doorslaapt; maar er zijn ook kinderen die het pas rond hun derde levensjaar kunnen.
Wanneer spreekt men van doorslapen ?
Doorslapen betekent niet dat je kind de hele nacht aan één stuk doorslaapt. Men spreekt van doorslapen als een kind onafgebroken vijf uren achter elkaar slaapt. Dus zelfs als een kind doorslaapt zijn de nachten voor de ouder nog zeer kort; want voor een volwassene is vijf uren slaap per nacht onvoldoende.
Hoe zorg ik er voor dat mijn baby minder wakker wordt ?
Een baby leren doorslapen zonder wakker te worden, is eigenlijk een kwestie van een gewoonte te oefenen. Een vast slaapritueel volgen, is een enorme hulp in het aanleren van een goede slaapgewoonte. Zo kan je bijvoorbeeld een warm badje geven (dat geeft sowieso al een rustgevend gevoel); een laatste flesje en daarna de baby in het bedje leggen. Al heel gauw zal een kind de combinatie van het badje en de fles koppelen aan het gaan slapen; en zo zal het kindje het gaan slapen als iets gaan zien dat deel uitmaakt van het leven.
Soms maken ouders hun baby ’s nachts wakker om te eten. Dit is echt niet nodig en werkt zeer nefast. Als een baby zelf niet wakker wordt omdat hij/zij honger heeft, dan heeft die echt geen behoefte aan eten. Door je baby ’s nachts wakker te maken verspil je niet alleen je eigen energie; maar je zorgt er ook voor dat je baby de kans niet krijgt om een vast slaappatroon aan te leren.
En als, begrijpelijker wijze, het geduld van de ouder op geraakt omdat de baby ’s nachts zoveel wakker wordt; dan is er één (misschien wel magere) troost: ooit komt de dag dat het kind zal doorslapen…