Schattig zo’n baby, maar wat als die niet wilt doorslapen?
Waarom wilt een baby soms niet doorslapen ?
Ofwel heb je als ouder geluk en zal je baby al na enkele weken doorslapen, ofwel tref je het minder goed en duurt het een hele poos alvorens die wolk van een baby er aan begint te denken om door te slapen.
Enkele vormen van (al is het misschien maar magere) troost zijn: de baby’s die al na enkele weken doorslapen zijn eerder uitzondering dan regel. Een tweede vorm van troost is dat iedere baby sowieso tot een moment komt waarop hij/zij doorslaapt. Het ellendige is dat het je baby zelf is die dat moment bepaalt.
Hoe komt het eigenlijk dat een baby niet wilt doorslapen ? Voor een pasgeborene is alles wat op de wereld gebeurt helemaal nieuw. Het kind is tot op het moment van de geboorte constant geconfronteerd geweest met lichamelijk contact. Het is dus logisch dat hij zich onwennig gaat voelen als dat lichamelijk contact (’s nachts) verdwijnt. Dus is je baby verveeld door het feit dat hij alleen moet slapen en dat vindt hij/zij helemaal niet fijn.
Tips om je baby te helpen bij het doorslapen.
Het is van uitermate belang dat je nagaat of er geen fysische klacht is waardoor je kind niet wilt doorslapen. Als er echt niets aan de hand is, dan kan je aan de hand van een aantal tips je baby helpen om te leren doorslapen.
1. Leg een gedragen T-shirt bij je baby. Op die manier heeft je baby je lichaamsgeur bij zich. Door die lichaamsgeur te ervaren zal de baby zich meer geborgen voelen wat er toe kan leiden dat hij/zij rustiger wordt en toch zal doorslapen. Belangrijk is wel dat men er moet voor zorgen dat de T-shirt niet al te dicht bij de baby ligt, zodat er geen verstikking kan optreden.
2. Kort voor het slapengaan een warm badje zorgt ervoor dat de baby een rustiger gevoel gaat krijgen. Als je dit consequent aanhoudt, zal de baby al vlug leren dat het warme badje met eventueel nog een flesje erna de aankondiging is van de tijd om te gaan slapen.
3. Als de baby ’s nachts toch gaat huilen; dan heeft het geen zin om je boos te maken. Zachtjes praten en eventjes strelen zal veel meer effect hebben om de baby te doen kalmeren dan een stevige uithaal.
4. Zorg ervoor dat je baby een vaste plaats heeft om te slapen. De box waar hij overdag in speelt, is niet ideaal om als slaapplaats te dienen. Een eigen kamertje waarvan de baby leert dat die plaats de slaapruimte is, is ideaal.