Wat zijn de kenmerken van een huilbaby ?
De voornaamste herkenningstekens van een huilbaby zijn natuurlijk het huilen zelf en dit gaat meestal gepaard met wilde bewegingen. Je huilbaby trappelt vurig met zijn armpjes en beentjes en strekt zijn rug ook helemaal krom.
Het babytje zelf is enorm overstuur en dit is helemaal niet leuk om mee te maken, het breekt je hart! Je begrijpt niet wat er aan de hand is en je kan het ook moeilijk uitmaken aan de manier waarop je kindje huilt ( door het overstuur zijn, kan je niet uitmaken aan het huilen zelf wat het probleem is).
Je kan je baby wel kalmeren door er rondjes mee te lopen en dat zal inderdaad helpen, tot het moment waarop je je baby terug neerlegt en dan begint alles terug opnieuw.
Wat zijn de grootste herkenningstekens van een huilbaby?
Naast het huilen zelf en het overstuur zijn, heeft een huilbaby nog meer herkenningstekens.
Je baby is ook heel schrikachtig. Het minste geluid kan je baby doen schrikken en aanzetten tot hevig huilen en schreeuwen.
Wanneer je een huilbaby hebt, merk je snel dat hij niet alleen wil zijn in zijn bedje. Alleen in dat bedje voelt je kindje zich absoluut niet goed, wanneer hij bij zijn ouders in de buurt is, is hij meer op zijn gemak.
Een ander kenmerk van een huilbaby is dat hij altijd op dezelfde toon huilt. Je ondervind geen onderscheid waardoor je dan ook moeilijk de oorzaak van het huilen kan inschatten: is je baby hongerig, boos, slaperig? Je kan eventueel nagaan of je kindje honger heeft door met je vinger over zijn wangetje te aaien en wanneer je kindje dan zijn hoofdje naar je draait en zijn mondje open doet en wil gaan zuigen, dan heb je de bevestiging dat hij honger heeft.
Een huilbaby wordt meestal rustig door er rondjes mee te lopen maar ook wanneer ze op de buik op de onderarm liggen en zo worden rondgedragen.
Een ander kenteken van een huilbaby is dat hij zich niet kan afsluiten . Als een baby moe is, dan sluit hij zich van nature af voor alle indrukken rondom hem. Je kan dit zelfs letterlijk zien wanneer ze dan het hoofdje wegdraaien en alle contact verbreken. Vermits een huilbaby dit niet kan, blijven alle indrukken zoals geluiden, geuren, bewegingen, indrukken, contact,... komen ook al is hij enorm moe. Het gevolg is dan overprikkeling en je baby kan dit enkel aangeven door te huilen.
De rug- en beenspieren van je baby kunnen ook overspannen zijn. Wanneer hierbij dan nog babymassage wordt gegeven, of je doet je baby in bad, dan kan dit rampzalig zijn voor je kindje en begint de dosis huilen. Het zijn allemaal extra prikkels die hij er echt niet kan bij hebben.
Een huilbaby heeft ook dikwijls hoofdpijn en ligt dan graag met zijn hoofdje ergens tegenaan. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze kleine wezentjes door het bedje heen kruipen totdat ze ergens contact vinden wat weerstand geeft aan hun pijnlijk hoofdje (bv. een spijltje of de bovenkant van het ledikantje.
De buik van een huilbaby is ook erg hard.
De fysieke herkenningstekens van een huilbaby.
De fysieke tekens van een huilbaby zijn:
• naar boven gerichte oogjes zonder iemand aan te kijken.
• Het hoofdje ligt erg ver naar achter
• Het kindje is overstrekt : de romp ligt in banaan- of kommavorm, de rug kan je moeilijk buigen. De baby’s nemen deze verkeerde houding snel aan als hun voorkeurshouding. Wanneer je dit probeert te veranderen, kan dit hevige reacties teweegbrengen bij je kleine spruit.
• Het kost ook enorm veel moeite om een huilbaby zijn beentjes te doen strekken en te buigen, vooral wanneer hij op de rug ligt met de beentjes naar je toe. Een luier veranderen is daarom geen evidente zaak.
• Een huilbaby is eigenlijk een paaltje want zijn bekken kan niet apart van de ribbenkast worden gedraaid. De heupjes , schoudertjes en oortjes blijven in één frontaal vlak.
Algemeen.
Een huilbaby kan je eigenlijk omschrijven als een erg actief, onrustig, overbeweeglijk, schrikachtig en snel geprikkeld kindje.
Je kan als ouders van een huilbaby met veel vragen zitten als er geen verandering komt in deze cirkel van huilen, troosten, niet slapen.
Wees echter gerust, want je aanwezigheid, je geur, je stem, je hartslag, je warmte en je troost zijn wat een huilbaby nodig heeft.
Je mag zeker ook niet vergeten dat je kindje aanvoelt wanneer je op het einde van je latijn bent en je er als een kip zonder kop bijloopt, met enorme stress en heel prikkelbaar. Je baby zal hierop reageren met dezelfde prikkels en niet te troosten zijn.