Peuters en slaapproblemen, wat doen ?
Slaapproblemen vind je bij de meeste peuters. Het naar bed brengen, het inslapen, niet doorslapen, het zijn allemaal problemen die eigen zijn aan peuters. Soms gaan ze vanzelf over maar soms kan het ook maanden duren of zelfs jaren aanslepen.
Slaapproblemen kunnen veroorzaakt worden door allerlei zaken: ziek zijn, pijn hebben, naar het toilet moeten, dorst hebben, enge dromen. Je gaat als ouder je kind troosten en soms kan dit al voldoende zijn om hem opnieuw te laten inslapen.
Een verstoord slaappatroon en het altijd opnieuw wakker worden, kan veel geduld en tijd van je vergen als ouder. Het werkt ook zeer frusterend wanneer je merkt dat het slaapprobleem zich niet onmiddellijk oplost. Het is enorm belastend voor het gehele gezin als je peuter kampt met een slaapprobleem.
Waarom slaapproblemen bij peuters?
Dit heeft voornamelijk te maken met de leeftijd en de ontwikkelingsfase van de peuter. Hij beseft meer en meer dat hij een eigen persoonlijkheid heeft en wordt zich bewust van zijn eigen willetje en gaat dit ook uittesten, de koppigheidsfase of kleuterpuberteit. Het zinnetje “ik wil niet gaan slapen” is hier een mooi voorbeeld van.
Oorzaken van slaapproblemen bij peuters.
Een peuter is al een persoontje op zich en hij is zich bewust wanneer je in de buurt bent of niet. Van je gescheiden worden, kan hem bang maken en dus slaapproblemen geven. Hij wil graag dat je er bent en eens regelmatig komt kijken ( zeker na een ziekenhuisopname of een trauma dat je peuter heeft opgelopen).
Ook stout zijn en teveel gemopper kan een peuter slaapproblemen geven. Hij zal ’s avonds in zijn bedje denken dat je hem niet aardig meer vindt waardoor hij je gaat roepen of gaat huilen om te zien of je toch nog komt.
Een rijke fantasie is niet vreemd aan een peuter. Monsters onder het bed, heksen en krokodillen zijn voor hen echt en kunnen hem van streek maken. Het is voor een peuter niet altijd gemakkelijk om realiteit en fictie van elkaar te scheiden.
Hoe slaapproblemen verminderen bij peuters.
Ga consequent om met je peuter en stel grenzen. Hij weet zelf dan hoever hij kan en mag gaan. Op deze manier bespaar je jezelf de koppigheid en ga je ook de slaapproblemen uit de weg.
De slaapkamer van je peuter is geen strafplaats. Het moet een vertrouwde, gezellige plek blijven.
Je peuter moet op voorhand weten dat het bijna bedtijd is, hierdoor vermijd je scenes. Een vast avondritueel hierbij en de slaapproblemen krijgen geen kans meer om op te duiken.
Boos maken is geen goed idee. Het maakt je peuter alleen maar overstuur en gespannen en dan komt er van slapen helemaal niks meer in huis. Haal je kleintje ook niet uit bed of ga niet bij hem liggen want op deze manier leert hij nooit alleen slapen.