Het slaapgedrag van je baby… iets om te leren kennen
Eigenlijk is het slaapgedrag van de baby al deels ontwikkeld tijdens de zwangerschap. Zo weet men dat baby’s in de buik reeds afwisselend slapen en wakker zijn.
Kort na de geboorte merkt men dat een baby ontzettend veel slaapt. Dit houdt de eerste maanden van zijn leven zo aan. De baby wordt uiteindelijk alleen maar wakker om te eten. Hierdoor merkt men dat de baby tot 18 uren per dag kan slapen; in periodes van twee à drie uren. Dit gebeurt echter ook ’s nachts, want baby’s kunnen uiteraard nog niet het onderscheid maken tussen dag en nacht.
Na een tweetal maanden zal er een lichte verandering in het slaappatroon komen. Gelukkig voor de ouders komt die verandering voornamelijk in het slapen ’s nachts. De intervallen tussen de verschillende voedingen zullen ’s nachts iets verder uit elkaar liggen. Verwacht echter nog niet dat de baby een ganse nacht zal doorslapen. Het is eerder uitzondering dan regel dat kindjes al na twee à drie maanden een ganse nacht doorslapen.
Tussen drie en zes maanden merkt men dat de baby dieper begint te slapen. Waar het kindje vroeger wakker werd van het minste geluid, zal het nu niet meer wakker schrikken.
Vanaf zes maanden dan zullen de meeste baby’s een ganse nacht doorslapen en overdag nog een tweetal dutjes doen. Maak je echter geen zorgen als dit bij jouw kind nog niet zo is; want het slaappatroon is afhankelijk van kind tot kind. Het is dus niet omdat je baby na zes maanden nog niet doorslaapt dat je moet bang zijn dat er iets aan de hand is. Als het zo is, kan je alleen maar ’s nachts je bed uit kruipen om de baby te gaan troosten; eventjes over zijn hoofdje te wrijven en hopen dat hij/zij vlug opnieuw in slaap valt.
Soms denken mensen dat je het kind verwent door ’s nachts bij het kindje te gaan; maar dit is niet zo. Tot zes maanden kan je je kind niet verwennen. Het is wel zo dat het kindje zich vlugger veilig zal voelen als het voelt dat er ’s nachts iemand komt als het weent. Door het te laten wenen, maak je het kind alleen maar onrustiger en zal het nog langer duren vooraleer het doorslaapt.
De volgende wijziging in het slaappatroon merk je rond negen maanden. Je zal dan merken dat het kind opnieuw moeilijker in slaap zal geraken. Dit komt omdat het kindje heel veel nieuwe dingen heeft geleerd (zitten, kruipen,…) en daardoor meer opgewonden is.
Vanaf 1 jaar beginnen de meeste kindjes echt door te slapen tot groot jolijt van de ouders. Maar nogmaals; het slaappatroon van ieder kind is anders en het zou dus best kunnen zijn dat jouw kindje er na 1 jaar nog niet aan toe is om al door te slapen.