Het beste voor je kind op gebied van slapen
Voor een pasgeborene maakt slapen zowat het belangrijkste deel uit van zijn of haar leven. Geen wonder dus dat heel wat ouders zich een aantal zaken over dat slapen afvragen; zoals hoeveel uren moet het kind slapen, hoe kan ik mijn kind vlotjes laten inslapen, wat moet er in de kamer van het kindje wel of niet zijn,…
Hoeveel uren laat je een pasgeboren kindje slapen ?
Kort na de geboorte zal een kindje zowat de hele dag slapen en alleen maar wakker worden om te eten. Vanaf zes maanden begint de tijd dat het kindje al slapend doorbrengt te verminderen tot ongeveer vijftien uren per dag. Dit is ook de leeftijd dat het kindje ’s nachts al een uurtje of vijf zal doorslapen.
Doorgaans heeft het kind rond de leeftijd van één jaar een regelmatig ritme tussen dag en nacht opgebouwd. Tot ongeveer drie jaar ziet men dat kindjes vaak nog steeds een twaalftal uren slaap of zelfs meer nodig hebben. Meestal doen de kinderen nog een flink middagdutje; maar vanaf drie jaar zal ook dit middagdutje wegvallen en slapen de kinderen nog een tiental uurtjes. Vanaf ongeveer tien jaar nemen de kinderen een slaappatroon aan dat gelijkaardig is met een volwassene.
Maak ik me zorgen als mijn kind meer of minder wilt slapen ?
Omdat ieder kind zijn eigen slaapritme heeft (net zoals iedere volwassene trouwens), moet men zich geen zorgen maken als het kind meer of minder wilt slapen dan het gemiddelde. Zolang je kind een frisse en wakkere indruk geeft, moet je er niet bezorgd om zijn als het minder slaapt dan andere kinderen. Dat komt omdat het eenmaal minder slaap nodig heeft.
Omgekeerd kan het gebeuren dat je kindje langer slaapt dan andere kinderen. Als je het vroeger wakker maakt en je merkt dat het kind lastig is, dan betekent het dat je kindje meer slaap nodig heeft. In dat geval laat je je kindje best langer slapen.
Voorwaarden om goed te kunnen slapen
Als je wilt dat je kindje goed kan slapen, dan zorg je er best voor dat het een eigen vertrouwde kamertje heeft, waarin het zich veilig voelt. Een goed bed en een rustige omgeving die voldoende verduisterd en verlucht is, zorgt er voor dat je kindje een deugddoende nachtrust zal hebben.
Hoe laat ik mijn kindje gemakkelijker inslapen ?
Vaak merkt men dat kindjes niet zo graag gaan slapen en dat er aan het inslapen eerst een huilconcert vooraf gaat. Om vlot inslapen te stimuleren doe je er goed aan om net voor het slapen geen wilde spelletjes te spelen. Een vast bedritueel met een warm badje kan er ook voor zorgen dat je kindje vlugger zal inslapen. Wordt het kindje ’s nachts toch wakker, probeer het dan rustig te krijgen met zachte, lieve en troostende woordjes. Zelf boos worden als ouder heeft eerder een omgekeerd effect.